is een worminfectie die zelfs door dierenartsen vaak niet herkend wordt. Omdat deze infectie toch vaker voorkomt dan gedacht wijden we hier een blog aan….
Zoals bijna iedereen wel weet is voldoende ijzer in je voeding van levensbelang. Dat geldt voor paarden net zo als voor mensen. Het verschil tussen…
Als je oudere paard wat minder fit lijkt, een dikkere buik krijgt en/of veranderingen van vacht optreden denk je al gauw aan de ziekte van…
Dankzij het onderzoek van Sue Dyson en haar team hebben we een heel nuttig overzicht ter beschikking om musculoskeletale pijn bij paarden te indentificeren. Musculoskeletale…
Pas sinds enkele jaren is meer bekend geworden over een aantal erfelijke spierziekten met heel diverse effecten op de betroffen paarden, van symptoomloos tot dodelijk….
In de loop van de zomer, als de dagen korter worden, gaat de vacht weer groeien, en zodra de dagen weer langer worden vallen ze…
Over corona bij mensen (en daarmee wordt ondertussen bijna altijd SARS-CoV-2 bedoeld, de officiële naam van het virus) is ondertussen heel veel geschreven en bekend…
Net als bij mensen zijn er bij paarden erg grote verschillen in gevoeligheid voor kou. Natuurlijk hangt dat sterk af van de dichtheid en lengte…
Samen met zomereczeem is mok één van de meest voorkomende huidziektes bij paarden (1). In tegenstelling tot zomereczeem komt mok echter juist vooral in de…
Steeds meer voerproducenten komen met speciaal voer voor bepaalde rassen. Meestal zijn dit populaire rassen of rassengroepen, zoals IJslanders of koudbloeden. Maar heeft het überhaupt…
Gezien de klimaatverandering die tot hogere gemiddelde temperaturen leidt (nu al is er een gemiddelde temperatuurstijging van 1,8 °C in Nederland) is er veel aanpassing…
Paardeneigenaars weten maar al te goed hoe graag veel paarden aan hout, bomen, struiken en takken knagen. Dat is niet altijd een teken van verveling,…
Het is voorjaar, de paarden laten hun wintervacht los en paardeneigenaren kijken uit naar het groomen en opdoffen van hun paarden. Er is een groot…
Zowel in Engeland als in Nederland neemt de populariteit van paarden die in het cob type staan toe. De eigenaren van Biteback Products hebben recentelijk…
In deel 1 van dit blog-duo over maagzweren hebben we op een rijtje gezet hoe maagzweren ontstaan en welke medische behandelingen mogelijk zijn. Echter, alleen…
Maagzweren worden bij paarden onder het begrip Equine Gastric Ulcer Syndrome samengevat, oftewel EGUS: Dit begrip wordt gebruikt omdat het een complexe aandoening betreft, met…
Hier komt het verhaal van Holly, onze aanloop naar de hoornzuildiagnose, de operatie en de tijd erna. Ik zal Holly’s herstel hier bijhouden, als een…
Er doen veel verhalen de ronde over mogelijke schadelijke effecten van pectine in het dieet van paarden. Helaas is zoals vaak de bron hiervan niet…
Luzerne is al tijden een onderwerp van verhitte discussies. Veel eigenaren zweren erbij, anderen vinden het duivels voer. Om wat meer duidelijkheid te scheppen in…
Zodra de dagen korter worden gaan de haren weer groeien. Bij sobere rassen uit koude streken, zoals IJslanders, gebeurt dit vaak al vanaf eind augustus….
Aangezien de gemiddelde temperaturen door klimaatverandering bijna continu stijgen, wordt het steeds belangrijker om goed in te schatten hoeveel zweten normaal is en wat je…
Magnesium is een mineraal wat zoals veel mineralen essentieel is voor het leven op aarde. Met name groene planten hebben het nodig voor het vormen…
De Body Condition Score, afgekort BCS, is ontwikkeld door Don Henneke van de Texas A&M University in het begin van de 1980er jaren. Hij wilde…
Als we uitgaan van de evolutie van het paard als planteneter (herbivoor), kunnen we stellen dat paarden zich hoogstwaarschijnlijk niet aangepast hebben aan een dieet…
Voor steeds meer paardenhouders is melasse des duivels. Vooral mensen die paarden met stofwisselingsproblemen hebben of paarden die gewoon te dik zijn kijken op elke…
Bietenpulp is een geliefd thema op fora en websites, met vaak heftige discussies. Er gaan de wildste verhalen rond en dus wordt het tijd hierover…
Op internet wordt de laatste tijd steeds meer gespeculeerd over de vraag of paarden zelf weten wat ze nodig hebben aan voeding, niet alleen wat…
Voeding is altijd een samenspel van ontzettend veel factoren en juist daarom is het erg moeilijk om alles wetenschappelijk te bewijzen en vast te leggen….
Steeds meer paarden kampen met overgewicht. Tegelijkertijd onstaat steeds meer bewustzijn bij de eigenaars dat paarden onbeperkt ruwvoer moeten eten. Aangezien een groot deel van…
Haver is één van de oudste voeders voor paarden en staat al eeuwen bekend als uitstekend paardenvoer waar paarden altijd de zwaarste prestaties mee konden…
✨ Sla jij ook wel eens een dagje over? ✨ Ik wel! 😉 Voortaan worden er op woensdagen géén pakketten meer verzonden, maar vooral adviesvragen…
Als je via facebook en marktplaats naar opfok zoekt, kom je heel wat adressen tegen. Vaak al voor minder dan 100 € per maand, zeker…
Elk jaar rond augustus / september circuleren op het internet weer de wildste verhalen over de giftigheid van eikels. Als je een aantal berichten zou…
Er zijn al een paar flink warme dagen geweest en de zomer komt er nog aan. Tenzij je je paard bij temperaturen boven de 20…
Onlangs stond in het Duitse paardentijdschrift Cavallo een uiterst interessant artikel over endofyten in gras, naar aanleiding van meerdere paarden met vergiftigingsverschijnselen in Duitsland. Omdat…
In Nederland heeft een groot aantal paarden te kampen met overgewicht. Overgewicht dat we in deze tijd van het jaar met de weidegang alleen maar…
Heb jij daar ook al bij stil gestaan? Dit jaar geen feestelijke Koningsdag, terwijl zoveel mensen daar al sinds vorig jaar naartoe hebben gewerkt. En…
Het deels warme voorjaarsweer zorgt al voor snel groeiend gras en veel paardenhouders staan daarom voor het jaarlijkse probleem: ‘Hoe laat ik mijn paard zo…
Maak jij je ook zorgen over hoe het nou moet met je paard in deze Corona-tijd? En is je hoofd druk met gedachten als: “mag…
Een echte hype onder veel paardeneigenaars die hun dieren zo natuurlijk mogelijk willen houden is een zogenaamd mineralenbuffet. Online is veel te vinden, vooral veel...
Er wordt de laatste tijd regelmatig genoemd dat paarden onbeperkt ruwvoer zouden moeten krijgen en zodra dit het geval is, paarden zelf reguleren hoeveel ze…
De zin “ik houd mijn paard natuurlijk” is per definitie onmogelijk. Een paard wat natuurlijk leeft, wordt niet gehouden en heeft geen eigenaar. Afgezien van...
Voor volwassen paarden en pony’s, ook sportpaarden, is het bijvoeren van macromineralen via mineraalvoer meestal niet noodzakelijk, maar heeft normaal gesproken ook geen effect op opname van sporenelementen
Worden jullie ook altijd zo blij van al dat dartelende jonge spul in de wei als het voorjaar is begonnen? Ik wel! En stilletjes gaat…
Er bestaan ontzettend veel meningen, misverstanden, halve waarheden en onzinnige beweringen als het gaat om het voeren van hooi of voordroog. Definitie is belangrijk Allereerst…
Op vrijdag 15 februari ging de 9e edition van het EEHNC – European Equine Health & Nutrition Congress – van start. Deze keer vonden de…
Het nieuwe jaar begint goed voor Pure Paardenvoeding & Advies: producten van het Duitse merk Makana maken voortaan deel uit van ons assortiment!
Wat is de straal en waarom is die zo belangrijk? “De straal is het kussen onder de voet van het paard. De straal is een…
Een paard van circa 450 kg drinkt gemiddeld tussen de 18 en 75 liter per dag! En een volwassen paardenlichaam bevat gemiddeld 70% water.
Wat zijn mycotoxinen? Laten we eens kijken wat Wikipedia ons hierover te melden heeft: Toxinen zijn in het algemeen gesproken alle giftige stoffen en vallen...
EXCERCISE FIRST, FEED SECOND! Dit is de ‘gouden regel’ als het gaat om spieropbouw en spierbehoud, ongeacht de leeftijd van je paard. BEWEGING: EXCERCISE…
In deel 1 hebben we het gehad over wat spieren nodig hebben om te worden opgebouwd en in stand te worden gehouden. De eerste pijler…
“Wat hebben de seizoenen nou met het voeren van paarden te maken?”, hoor ik jullie denken. Veel! Voeren is nooit het hele jaar door hetzelfde,...
“Op vakantie gaan is voor veel paardeneigenaren best wel een ‘dingetje’. Voor mij was en is het dat zeker: Solar zijn jeuk speelde vooral in…
Ik heb er vaak over nagedacht of ik Solar extra vitamine D moest gaan geven, omdat hij vooral in verband met zijn jeuk in de…
In mijn werk krijg ik steeds meer te maken met oudere paarden en hun behoeftes. In het verlengde daarvan ligt, dat je dan te maken…
In deze blog wordt kort uiteen gezet of gras nou wel of niet voldoende voedingsstoffen – dus dan heb ik het niet over kalorieen! _…
Wil je meer weten over het thema ijzer in het rantsoen van je paard? Wil je begrijpen wat de mogelijk nadelige gevolgen kunnen zijn van…
De afgelopen dagen werd ik een paar keer geconfronteerd met klanten die van voer wilden veranderen op advies van een therapeut. De reden was, dat…
Een gezonde hoef is goud waard. No feet, no horse is een waarheid als een koe. Maar wat heeft een paard of pony nou nodig…
We hebben het vaker over pre- en probiotica, maar wat zijn dat nou eigenlijk? Simpel gezegd: met probiotica voeg je levende bacteriën toe, met prebiotica…
Het verzorgen van paarden heeft vele kanten: voeren, beweging geven, passend harnachement, zorgen voor sociaal contact, vrije uitloop enzovoorts. Wat naar mijn idee zeker in…
In alle vitaminen/mineralen/aminozuren producten die Pure Paardenvoeding verkoopt zit het aminozuur lysine. Dit aminozuur is een essentieel aminozuur, wat inhoudt dat je paard het niet…
We hebben het vaak over mineralen en vitaminen. Alleen, wat voor stoffen zijn dat nou echt? Wat is het macromineraal fosfor nou precies? Waarom wordt…
Mycotoxines: ofwel waarom schimmels in ruwvoer en krachtvoer slecht zijn voor je paard x wat doe je eraan? Mycotoxines zijn overal, helemaal in deze tijd…
Ik loop geregeld aan tegen ‘de angst’ van mensen hun paard teveel selenium te voeren. Deze ‘angst’ is echt onnodig: de praktijk is zo, dat…
De nieuwste editie van het engelstalige Horse Talk gaat over: Ad lib ruwvoer voeren, de voor-, nadelen en past het bij jouw paard? Is jouw…
Hypocrates zei het al: Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Waar kun je naast hoogwaardig ruwvoer nog meer op letten?…
Ja, dat is best wel even schakelen: wij mensen krijgen via onze voeding vaak veel te veel zout binnen. Dan ben je toch geneigd aan…
Eiwitten Mijn eerste blog van dit jaar ging er al over, I know. Het is de belangrijkste bouwsteen in ons lichaam en dat van onze…
We hebben met kruiden de associatie dat ze gezond zijn, dat ze heilzaam werken. Ik moet bekennen dat dit een argument is, waar ik zeer…
Cocosnoot vruchtvlees biedt een aantal gezondheidsvoordelen voor alle paarden, paarden met metabole problemen in het bijzonder. Hieronder staat een samenvatting van een onderzoek naar wat…
Simpel: heel weinig! We weten amper wat een paardenlijf nou precies doet met bijvoorbeeld magnesium. En dat geldt voor heel veel mineralen en andere nutriënten,…
IJzer is net als zink, koper, mangaan en selenium een spoorelement. Maar wat is dat, een spoorelement? En waarom is het spoorelement ijzer niet toegevoegd…
De laatste jaren staat het graan spelt volop in de belangstelling. Niet alleen als een voedingsmiddel dat uitermate geschikt en gezond zou zijn voor mensen,...
Mineralen en spoorelementen Mineralen zijn: Calcium (Ca), fosfor (P), magnesium (Mg), zwavel, natrium, kalium en chloor. Deze heten de ‘grote mineralen’, omdat zij in relatief…
© 2018 PURE PAARDENVOEDING | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Algemene Voorwaarden